Începutul verii este cel mai bun timp de mers cu copilul la ... doctor! Asta am înţeles, judecînd după aglomeraţia de copii şi părinţi de la policlinica noastră de sector. Parcă nu este nici o epidemie... Poate s-au mîncat prea multe dulciuri, îngheţată, cireşe... Nu ştiu... E multă lume... şi respectiv o mulţime de lucruri de observat.
În primul rînd e vesel: rîsete zglobii de copii mărunţei, care au adus ziua copilului la doctor, părinţi supăraţi, care încearcă să-i strunească şi să-i tîriie pe fiecare la uşa lui de aşteptare, mutriţe îmbufnate ale unor copii mai măricei care au o experienţă anterioară de întîlnire cu doctorul, adolescenţi plictisiţi care trag de timp apăsînd pe ecrane, mame cu bebeluşi, taţi care le însoţesc, unii supăraţi pe rolul de paznic al suzetei şi al genţii cu jucării, hăinuţe şi scutece. Şi prin marea asta de lume plutesc din cînd, de la o uşă la alta, halatele albe, avînd în mîîni nişte hîrtii extem de importante, pe care, dacă ar fi voia mea, aş scrie pentru fiecare cîte o concluzie sau recomandare, dedusă din aceste observări. Dar ca să nu stricăm hîrtiile doctorului, citiţi aici:
- Nu încercaţi să disciplinaţi copilul speriindu-l cu fraze de tipul "dacă nu eşti cuminte, am să chem doctorul să-ţi pună o injecţie", astfel o criză isterică a copilului la venirea la doctor vă este asigurată.
- Faceţi tot posibilul să găsiţi timp pentru vizita la doctor, fără a apela la ajutorul bunicilor, care pot exagera sau minimaliza unele simptome ale copilului. Lăsăm buneii acasă!
- Nu-i spuneţi "N-o să te doară deloc!" ştiind că colectarea unei analize, mai rămîne la noi o procedură nu chiar plăcută. Nu minţiţi copilul!
- Nu comparaţi copilul cu alţii! Frazele de tipul: "uite la copilul cela! e cuminte! nu plînge!....etc" nu vor ajuta cu nimic.
- Dacă e posibil, mergeţi împreună la investigaţii şi fiţi primul, astfel fiind un exemplu de curaj pentru copil.
- Controlaţi-vă propriile stări. Copilul va simţi stresul şi frica părintelui şi va fi deasemenea stresat.
- În cazul copiilor mici, e bine să va jucaţi "de-a doctorul" înainte de vizită. Acest joc de rol îl va ajuta pe copil să înveţe cum să se comporte la doctor.
- Încurajaţi copilul să povestească tot ce simte şi ce îl doare.
- Colectaţi înaintea vizitei maximum de informaţie despre starea copilului pentru a o putea prezenta doctorului.
- Propuneţi copilului mici recompense pe care le va primi pentru comportamentul cooperant imediat după finisarea investigaţiilor.
SĂNĂTATE!!!
0 comentarii: