• Critica în relaţia părinţi-copii


    Părinţii au tendinţa de a critica copiii ori de cîte ori au ocazia. Unii o fac atît de des, încît au „instituţionalizat” critica ca metodă de educaţie, considerînd că acţioneză „din bune intenţii” pentru a corecta comportamentul şi pentru a-i învăţa lucruri bune. Un părinte mi-a afirmat că îi adresează copilului critici pe motiv că „copilul trebuie mereu să depună eforturi pentru a fi mai bun şi dacă îl laud „îşi va lua nasul la purtare””.
    O mamă povestea despre copilul său care a muncit foarte mult la realizarea unui desen. Cînd a mers să i-l arate tatălui, acesta i-a răspuns sec că nu vede nimic deosebit în acest desen, că se putea şi mai bine... Cum s-a simţit oare acel copil? Cum se simte un om care depune mult suflet în ceea ce face şi nu este apreciat?
    Ce învaţă copilul despre el însuşi cînd este mereu criticat? Învaţă că niciodată nu este suficient de bun, că eforturile lui sunt zadarnice, că niciodată nu va satisface aşteptările părinţilor şi dezvoltă sentimente de inferioritate şi inutilitate.
    Mulţi părinţi îşi construiesc un ideal de „copil perfect, copil de nota „10”, copil performant, copil ascultător în toate, copil ce nu greşeşte niciodată”. Copiii noştri trebuie să depună eforturi maxime pentru a fi copiii perfecţi şi dacă nu reuşesc tot ei sunt de vină şi sunt criticaţi, blamaţi, pedepsiţi.
    Dragii mei părinţi, copilul dumneavoastră este valoros doar pentru faptul că este. Faceţi-l să se simtă valoros pentru ceea ce este. Apreciaţi efortul copilului de a realiza ceva chiar dacă rezultatul nu este pe masura aşteptărilor dumneavoastră şi chiar şi atunci cînd îndeplineşte sarcini obişnuite. Acceptaţi-vă greşelile şi încurajaţi-l şi pe copil să şi le accepte. Explicaţi că pentru a învăţa ceva este nevoie de multă muncă şi exersare şi greşelile sunt inevitabile. Greşelile sunt la fel de importante ca şi reuşitele şi din ele putem învăţa multe lucruri. Educaţia unui copil este tot o muncă...


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu