• De ce copiii spun minciuni?


    Zilele astea un părinte s-a programat pentru o consiliere. În drum spre şcoală şi-a văzut de departe fiica mîncînd chifle şi discutînd ceva cu nişte prietene. A sunat-o...:
    -         Ce faci?
    -         Mănînc?
    -         Ce mănînci?
    -         ...Sunt la cantină...mănînc supă...
    De ce propriul meu copil mă minte?  Ce să fac? Cum să-l mai pedepsesc? – au fost primele întrebări pe care mi le-a adresat.
    De cele mai multe ori părinţii şi profesorii caută o pedeapsă optimă pentru stoparea acestui comportament. Puţini sunt aceia, care încearcă să analizeze cauzele nesincerităţii copilului, care ne oferă multă informaţie despre felul cum putem interveni pentru corectarea acestui comportament.
    Mincinosul suferă de obicei de o lipsă de dragoste şi atenţie din partea părinţilor, are dificultăţi în comunicarea cu colegii, are o stimă de sine scăzută. Copilul nu poate îndeplini aşteptările adulţilor şi apelează la minciună pentru a se autoapăra.
    Minciuna este şi o modalitate de a-şi demonstra propria independenţă şi emancipare în relaţia cu părinţii. Cel mai des copiii spun minciuni pentru:
    -A evita nişte consecinţe neplăcute- (de exemplu: pedeapsa  din partea părinţilor);
    - A obţine ceva (deseori atenţia şi interesul celor din jur);
    -A deţine puterea sau controlul asupra celor din jur, uneori pentru a se răzbuna;
    -A proteja pe cineva sau ceva semnificativ pentru propria persoană.
    Aceste cauze ale nesincerităţii pot fi atribuite şi adulţilor, care deşi le cer copiilor lor să fie sinceri cu ei deseori denatureză  faptele pentru a evita nişte discuţii neplăcute şi a ieşi din încurcătură. Copiii preiau prin imitaţie aceste comportamente.
    Sunt copii care folosesc minciuna doar pentru a se amuza, aceasta fiind cea ma inocentă formă de minciună. Această invenţie este înţeleasă de copilul şi adultul care construiesc o comunicare sub formă de joc.
    Atunci cînd minciunile sunt foarte frecvente, putem vorbi despre probleme psihoemoţionale serioase. Copiii nepopulari sau respinşi de grup, cei care nu se pot afirma şi nu obţin succese în activităţile cotidiene, învaţă să-şi ascundă eşecurile sau să comunice doar ceea ce îi avantajează pentru a-şi îmbunătăţi imaginea de sine. Atunci cînd copilul nu găseşte în viaţa reală ceva care poate crea o impresie bună celor din jur despre propria persoană, el poate inventa o astfel de informaţie. Un copil respins de grup este capabil să inventeze orice pentru a atrage atenţia asupra sa şi deconspirarea este foarte dureroasă pentru el. În majoritatea cazurilor, cînd se suspectează un neadevăr, i se vor cere copilului dovezi şi pentru a ieşi din încurcătură el va fi minţi din nou, pînă se va încurca definitiv. Atunci cînd este „prins”,situaţia lui socială  se va înrăutăţi.

    Recomandări pentru părinţi:
    Dacă copilul minte frecvent gîndiţi-vă: Oare sunteţi mereu corect cu el? Nu-l pedepsiţi prea aspru? Nu-l puneţi în situaţia în care este nevoit să se apere cu orice preţ?
    Dacă nu aţi reuşit să îndeplinţi ceea ce i-aţi promis, cereţi-vă iertare şi explicaţi motivele. Atunci cînd copilul îşi pierde încrederea în adult, va încerca să-i răspundă deasemenea prin înşelăcune. Oferiţi-i copilului suport, ajutaţi-l, nu-l pedepsiţi în caz de eşecuri pentru a nu fi pus în stuaţia să-şi ascundă insuccesele. Copiii, ca şi adulţii, au şi ei secretele lor, caracteristice vîrstei. Copiii au nevoie de propria intimitate. Orice comportament intruziv al adultului de a cunoaşte toate „tainele” copilului îl va pune în stuaţia să-şi apere propria intimitate şi astfel ne va ascunde ceva sau ne va minţi. Asiguraţi-l  că îl iubiţi necondiţonat şi va avea mai puţine motive să mintă. Explicaţi-i copilului că s-ar putea întîlni cu minciuna şi comportamentul înşelător a unor persoane din afara familiei, pe care ar trebui să le recunoască şi să le evite.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu