• Copiii se îmbolnăvesc des? Căutăm sursa în ... problemele psihologice ale mamelor


    Această postare este adresată mamelor cu copii mici, care le recunoşti din mulţimea de mame care au în limbajul lor o exprimare care spune multe şi spune tot. Ele zic: „dacă nu-i una, îi alta”, atunci cînd vorbesc despre starea de sănătate a copilului lor. Şi aceste una-alta sunt toate răcelile lumii, care dau numai peste copilul lor, însoţite de gît roşu aprins, rîuri ce curg din năsuc, tuse cu săptămînile, febră şi dureri de burtă neîntemeiate. 
    Să nu înţelegeţi greşit! Nu vă îndemn să nu vă duceţi copiii la doctor. Aşa... citiţi un text apărut din mai multe observaţii care, sper, vă va face să meditaţi asupra unor probleme ale mamei, care "îmbolnăvesc" copilul:
    Dificultăţi de percepere a propriului copil. El este perceput ca fiind un nou venit, o fiinţă deosebită, care nu este ca noi toţi- este mic! Uneori am impresia ca unele mame consideră că barza le-a adus copilul dintr-o ţară mult mai călduroasă. Aici copilului îi este frig şi trebuie îmbracat mult mai bine. Poate aţi observat mame îmbrăcate lejer cu copii înfofoliţi care se mişcă sărmanii, avînd cu ei o saună încorporată, părăsirea căreia aduce răceala.
    Perceperea paranoică a fenomenelor naturii: O ploaie măruntă, un vînt un pic mai rece sunt nişte inamici de care copilul trebuie numaidecît ferit. Pentru unele mame, chiar şi lăsarea serii după o zi toridă de vară, în care, în sfîrşit se poate respira mai uşor, reprezintă o ameninţare şi o haină în plus, pusă pe copil, de care nu este nevoie, aduce pentru mamă o mai mare siguranţă, nu şi pentru copil.
    Următoarele probleme reies din legatura fiziologică foarte strînsă între mamă şi copilul ei. Orice problemă a mamei este resimţită de copil şi fiindcă el încă nu poate să comunice ceea ce simte, va reacţiona la nivel fiziologic, îmbolnăvindu-se.
    Probleme de depăşire a stresului  apărut în acele situaţii de viaţă, care o scot pe mamă din rutina zilnică în care era deja asigurat un confort al relaţiei mamă-copil. Copiii se îmbolnăvesc atunci cînd se fac pregatiri pentru un oarecare eveniment: o călătorie cu familia, o nuntă, un botez, o aniversare, o înmormîntare,etc.
    Probleme de imagine de sine. Mamei nu-i place înfăţişarea din oglindă, o supără kilogramele în plus, care nu se evaporă singure odată cu trecerea timpului şi consideră că maternitatea a venit la pachet cu urîţenia şi grăsimea care vor speria soţul şi-l vor face să dea tircoale alteia cu forme desăvîrşite. Stop! Soluţia există! Copilul s-a îmbolnăvit. A uitat soţul de cea cu fome perfecte şi mare nevoie e de mama care are atîta grijă să caute cei mai buni doctori şi cele mai bune soluţii de însănătoşire.
    Antrenarea în conflicte frecvente cu partenerul de viaţă.  În cazul dat copilul va prelua rolul de mediator şi se va îmbolnăvi des, atrăgînd atenţia adulţilor asupra sa şi asigurînd astfel liniştea în casă.
    Dificultăţi  de afirmare socioprofesională. Eşti o mamă fără experenţă de muncă anterioară sau ai stat cu copilul acasă şi acum reînceperea activităţii profesionale îţi dă mari bătăi de cap? Nu ştii cum te vei afirma profesional? Stop! Soluţia exista! Copilul se îmbolnăveşte des. Nu mai mergi la nici o muncă! Cine va avea grijă de copil?
    Dificultăţi de gestionare a emoţiilor negatve. A fi mamă nu este doar plăcut dar şi obositor. Unele mame, frînte de oboseala grijii copilului şi multitudinea de sarcini cotidiene, îşi varsă supărarea pe copilul care nu le oferă o clipă de răgaz. Copilul nu va rezista prea mult şi se va îmbolnăvi, comunicînd astfel ca are nevoie de atenţie şi grijă.
    Scumpe mame, aveţi grijă de voi! Sanătate tuturor!



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu