• Gelozia ... ce facem cu ea?

    Eu - aici. Tu - la celălalt capăt al pămîntului. Suntem recunoscători tehnologiei care ne ţine aproape. Vorbim de toate: despre noi, despre ei, iar despre noi şi mai mult despre ei... că sunt mici şi sunt sensul vieţii noastre...apoi despre noi cu toţii şi iar despre ei... Mai  vorbim  şi de alţii. Îmi zici de doi necunoscuţi pe care i-ai observat cînd aşteptai un vapor. Aşteptau şi ei. Păreau a fi doi îndrăgostiţi, înainte de a veni vaporul şi... doi străini, cînd au coborît. De ce oare? Erau amanţi!
    S-a făcut tîrziu şi ne despărţim, nu ca acei amanţi, dar ca noi, care au grijă de ei...
    A doua zi... eu- aici, tu-  la celălalt capăt al pămîntului. Îmi zici că am tăcut suspect cînd mi-ai povestit de acei străini, îndrăgostiţi, amanţi...Am tăcut suspect?!
    Azi - despre gelozie.



    Gelozia este un sentiment atît de des întîlnit şi cunoscut, chiar şi la copii, încît o definiţie dată aici e de prisos. Ea nu depinde de vîrstă, sex şi uneori găsesc argumente că ar fi şi ereditară.  
    Dacă credeţi că are vre-o legătură cu dragostea, este cumva proporţională cu acest sentiment, greşiţi amarnic. Nu putem vorbi de dragoste atunci cînd gelosul patologic transformă viaţa partenerului într-un coşmar, chiar dacă acesta din urmă, nu manifestă un comportament vădit provocator. Uneori, prea puţin are legătură cu actul trădării în sine şi e alimentată din teama de a nu-şi strica propria reputaţie. În astfel de cazuri gelosul se teme de ce va zice lumea despre el, fiind foarte des martor al situaţiilor cînd se ia în derîdere persoana, despre partenerul căreia se ştie că este implicat în vreo intrigă amoroasă.
    A scăpa de gelozie nu e atît de uşor, trebuie să sapi în adîncimea sufletului tău şi să găseşti cauza ei. Dacă socoţi că cauza este legată de partener, eşti lucid, dar nu iraţional şi ai dovezi de trădare- pleacă, rupe relaţia, construieşte alta nouă sau adună-ţi forţe şi iartă, mergi mai departe fără resentimente.
    Unele probleme legate de relaţiile anterioare pot influenţa gelozia. Astfel, dacă persoana a fost înşelată într-o relaţie anterioară va deveni mai suspicios într-o relaţie nouă. În acest caz încearcă să laşi trecutul în trecut.
    Banal ai spune, dar gelozia porneşte de la propria persoană, de la propriile gînduri. Analizează, ai putea să fii măcinat de gînduri iraţionale, care sunt ilogice, nu se bazează pe fapte concrete şi aduc cu ele mult stres. Din ele fac parte presupunerile:
    Am văzut că s-a uitat la el/ea şi a zîmbit.Cu siguranţă există ceva între ei...
    Nu mi-a răspuns la telefon, sigur este cu el/ea acum...
    Şi-a cumpărat o rochie nouă, vrea să arate mai bine pentru el...
    A venit mai tîrziu acasă, sigur a fost cu el, ea...
    Nici nu este necesar să descriu ce emoţii însoţesc aceste gînduri, ele variind de la tristeţe pînă la crize de furie.
    Soluţia ar fi să te opreşti de presupus, nu poţi ghici ce e în mintea altora şi nici nu deţii adevărul absolut. Foloseşte gîndirea critică, întreabă-te dacă ai dovezi concludente sau cel mai simplu întreabă sincer ce se întîmplă. Înlocuieşte presupunerile cu cogniţii raţionale:
    "Nu mi-a răspuns la telefon, poate e ocupat, voi afla motivul mai tîrziu..."
    O altă cauză a geloziei este legată de imaginea de sine scăzută. Gelosul se compară cu alţi potenţiali pretendenţi la inima partenerului. În urma acestei comparaţii se confruntă cu propria inferioritate şi decide să acţioneze. Dar din păcate, acţionează greşit prin limitarea şi controlul excesiv al libertăţii partenerului de viaţă. Acţiunile corecte sunt acelea orientate spre propria persoană, spre îmbunătăţirea şi perfecţionarea ei, astfel încît să apară încrederea că este suficient de bună pentru partenerul său şi prin urmare va dispărea frica că acesta şi-ar căuta pe altcineva. 
    Ce faci dacă te macină gelozia?
     -Stabileşte nişte reguli de fidelitate în relaţie, dar şi cum vei proceda în caz că aceste reguli se vor încălca. Evitaţi scenariile monstruoase de tipul : "Dacă te prind cu altul /alta te omor!".E mai bun: "Dacă am să înţeleg că mă înşeli, relaţia noastră se va sfîrşi."
    -Debarasează-te de presupuneri şi gînduri toxice.
    -Trăieşte în prezent şi fă-ţi planuri de viitor!
    -În fiecare zi gîndeşte-te ce ai putea face pentru a fi mai bun decît ieri, acordă-ţi atenţie şi participă la dezvoltarea propriei persoane.
    -Construieşte o relaţie frumoasă cu partenerul tău!

    Imagine: zutv.ro

1 comentarii:

  1. Kimhanson spunea...

    Sunt cu soțul meu de 7 ani fără copil, eu și soțul meu am încercat tot posibilul, dar nu am avut niciun rezultat, până când am întâlnit o prietenă de-a mea foarte bună care mi-a povestit despre Dr Dawn acuna și cum a ajutat-o, i-am explicat. totul la Dr Dawn acuna dupa ce am contactat-o ​​pe Whatsapp, a promis ca ma ajuta, mi-a dat niste instructiuni pe care le-am facut perfect, spre surprinderea mea am ramas insarcinata la 2 saptamani dupa ce m-a ajutat si acum am un copil frumos acum, toate datorită Dr. Dawn acuna, contactați-o pentru o soluție rapidă la problema dvs.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei să vindeci vreo boală.
    *Dacă vrei noroc în viața ta.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan și altele,
    : e-mail { dawnacuna314@gmail.com}
    Whatsapp: +2348032246310

Trimiteți un comentariu